I august 2019 dro en delegasjon fra MedHum, sammen med Lisa Brodshaug fra Redd Barna, til Malawi. Målet med reisen var å få et innblikk i prosjektet “A Child Not A Mother - Reducing Mortality And Morbidity by Preventing Teenage Pregnancies”. Tenåringsgraviditeter og barneekteskap er og har lenge vært en stor utfordring i Malawi - og arbeidet med å påvirke dette er stort og krevende. Midlene fra MedHum-aksjonen 2020 vil muliggjøre en ytterligere styrking av seksuelle og reproduktive helsetilbud til malawiske tenåringer, i tillegg til å sikre helsehjelp av god standard til tenåringsmødre og deres barn. Et annet essensielt tiltak er å hindre skolefrafall blant spesielt de unge jentene.
Malawi er en innlandsstat i det sørøstlige Afrika. Landet er regnet som et av verdens fattigste, og er i stor grad avhengig av bistand. Befolkningen i Malawi teller i dag rett over 16 millioner, og befolkningsveksten er blant de høyeste i verden. Nesten halvparten av Malawis befolkning er under 15 år.
Delegasjonen fra Norge sammen med representanter fra Redd Barna Malawi - klare for å dra ut i felt!
Kameramann Tobias Myklebust Fjeldheim dokumenterte det hele.
James fra Redd Barna Malawi tok oss med til en ungdomsklubb i Rumphi-distriktet.
Vi fikk en varm velkomst av de lokale barna.
James tolket og fortalte om aktiviteten i ungdomsklubben. Ungdomsklubbene er et viktig ledd i arbeidet med å nå ut med SRHR-tiltak og SRHR-kunnskap i lokalsamfunnene. Ikke minst er de viktige for sosialt samvær og fritidsaktiviteter for ungdommene.
Ungdommene viste oss gamle myter om prevensjonsmidler.
Ifølge gamle kjerringråd skal det å knyte en stilk rundt kvinnens midje under samleie beskytte mot graviditet. I dag er det få unge som tror på disse rådene.
17 år gamle Lizzie med sin datter, Gloria. Lizzie oppdrar datteren alene, noe hun beskrev som et stort ansvar. Hun kunne fortelle at hun ofte følte seg ensom, ettersom hun ikke lenger hadde mulighet til å gå på skolen. Ifølge Lizzie var ungdomsklubben en fin avkobling i den nye hverdagen - og et sted hun kunne møte andre ungdommer og være sosial.
Sover godt på mamma sin rygg. En viktig del av prosjektet er å støtte opp om de unge som allerede har blitt foreldre - slik at forutsetningene deres for et godt liv blir så gode som mulig.
Et hjertelig møte.
Det ble en del timer i Jeep på de malawiske landeveiene.
Besøk på føde- og barselavdelingen på regionsykehuset i Rumphi. Her fødes det 300 barn i måneden.
Avdelingen var full av både vordende og nybakte mødre. De som skal føde her må selv sørge for å ha med seg sengetøy, tepper, håndklær, såpe, en lykt eller oljelampe i tilfelle strømbrudd, og ikke minst et eget barberblad for å kutte navlestrengen. Sykehuset har sprengt kapasitet, og har ikke mulighet til å bistå med slikt utstyr.
Gedesi er en av dem som jobber fast med prosjektet “A Child Not a Mother” i Malawi. Hun er også jordmor, og var god å ha med seg da vi besøkte føde- og barselavdelingen.
Inne på fødestuen, den eneste fødestuen på sykehuset. Her kom det tydelig frem hvor lite ressurser de hadde til rådighet. Fødestuen besto av fire senger avstengt med tynne forheng - i midten av rommet et skrivebord og en tralle med enkelt medisinsk utstyr og medisiner.
80 jenter og kvinner var innlagt på avdelingen dagen vi var her. Det var så fullt at de som kunne ble bedt om å oppholde seg utendørs på dagtid.
Malawi ligger i verdenstoppen når det gjelder prematur fødsel. Mye av grunnen til dette er at svært mange tenåringsmødre føder prematurt. Premature barn trenger ofte helsehjelp og nøye overvåkning på sykehus den første tiden. Denne kvinnen passet på sitt nyfødte, premature barnebarn. Moren til barnet var sendt til sykehus i hovedstaden Lilongwe, for å få behandling for komplikasjoner som hadde oppstått under fødselen.
Tøff start på livet for en liten kropp.
Denne jenta hadde akkurat født trillinger. Hun kunne fortelle at barnefaren var lite involvert. Heldigvis hadde hun god støtte i sin mor, som bar to av barna.
Sover trygt i bestemors favn.