TILSYNSREISE UGANDA 2023

I AUGUST 2023 VAR SENTRALSTYRET PÅ TILSYNSREISE I UGANDA. HER FORTELLER DE MER OM DET PROSJEKTET GÅR UT PÅ OG DET DE HAR LÆRT OG ERFART PÅ TILSYNSREISEN!

I starten av august 2023 reiste representanter fra MedHum til Lira i Nord-Uganda for å bli kjent med arbeidet hos årets samarbeidsprosjekt: Unlocking Abilities. Gjennom åtte dager fikk vi besøke Stiftelsen Adinas rehabiliteringsklinikk og har følgende å rapportere tilbake. Lira Rehabilitation Centre tilbyr fysioterapi etter operasjon, sårstell, undervisning, og et internat der barna kan bo i opptreningsperioden. På senteret ble vi kjent med teknikker og hjelpemidler som kan kompensere for funksjonsnedsettelsen barna lever med.

De eldre barna får støtte av Stiftelsen Adina til å gå på yrkesskole, hvor de kan lære å lese og regne, sy, snekre, mure, eller lignende. De yngste barna får også dekket skolegang når de vokser opp. Muligheten til å gå på skole og å lære et håndverk betyr mye for barnas videre inntektsmuligheter, i tillegg til deres anledning og frihet til å ta del i samfunnet. Vi ble møtt med stor gjestfrihet fra både barn og ansatte, og satt igjen med et inntrykk av at dette er dyktige folk som gjør en stor forskjell for målgruppen.

Muligheten til å gå på skole og å lære et håndverk betyr mye for barnas videre inntektsmuligheter, i tillegg til deres anledning og frihet til å ta del i samfunnet.

De vanligste utfordringene vi møtte var barn som hadde alvorlige brannskader, medfødte syndromer eller senskader etter for eksempel osteomyelitt. Dette er sykdommer og skader som ikke oppstår med samme hyppighet i Norge, da vi hos oss har mer ressurser til å forebygge og behandle invalidiserende sykdomsforløp. Her vil vi også trekke frem at forekomsten av brannskader er av en helt annen grad enn det vi kjenner fra Norge, blant annet fordi flere lager mat over åpen ild. Vi møtte en toåring som hadde fått begge hendene ned i en gryte med kokende vann, som ubehandlet hadde ført til at fingrene vokste sammen. Ifølge vår lokale kontakt ville hen risikere å bli ute av stand til å forsørge seg selv som voksen, uten operasjon og oppfølging av Stiftelsen Adina.

Siden 1994 har MedHum jobbet for å gjøre avstanden mindre mellom medisinstudenter i Norge og globale helseutfordringer. Tema for årets prosjekt gjør det (stadig) relevant å diskutere tilgang til helsehjelp og sosial ulikhet. Fokuset på særlig marginaliserte samfunnsgrupper i Uganda er et viktig perspektiv vi ønsker å fokusere på gjennom våre arrangementer fremover. Vi håper Tidsskriftets lesere vil støtte MedHum-aksjonen med både donasjoner og interesse, det kan være så enkelt som å åpne for en engasjerende samtale i lunsjen. Mer informasjon om Adinastiftelsen arbeid finnes på MedHum.no.

Teksten er skrevet av Cecilie Klingenberg.